header
sloeng
ZDA April 2013

Let iz Benetk v Rim ter nato v Miami Florida. Za tem Panama City Florida, Pensacola, čez Alabamo in Mississipi v New Orleans Louisiana. Iz New Orleansa v Memphis Tennessee ter nato let v New York na ogled Niagara falls ter nato road trip do NYC. Iz NYC let v Pariz in nato nazaj v Benetke.

Ker je Youtube blokiral zvok na filmčku, ki sem ga naredil, je na voljo le slikovna galerija. Ko film predelam da bo brez spornih avtorsko zaščitenih vsebin, ga bom zopet objavil.

Florida - The Sunshine State

Pristanek v Miamiju. Spala nisva že okoli 40 ur, na letaliču pa je žgalo. Moralo je biti cca 30°C, oblečena pa sva bila v dolge hlače in rokave, saj je bilo v Ljubljani in Benetkah Še precej hladno. Torej, pristaneva in urediva vse potrebno, da naju spustijo do prtljage (torej obvezno slikanje, odvzem prstnih odtisov ipd.). Do hotela sva se odločila iti s taxijem, saj se nama ni dalo čakati na avtobus ali shuttle. Ko poskusiva ustaviti taxi, kot sva to videla v ameriških filmih, pa nama vsi kažejo s prstom navzdol (niso kazali sredinca, da ne bo pomote). Ni nama bilo jasno kaj so hoteli povedati, tako da sva vprašala neko prijazno gospo, ki nama je razložila, da so tu le prihodi in da lahko dobiva taxi v spodnjem nadstropju. Ta svoj lapsus sem pripisal utrujenosti :) Po približno 35$ vredni vožnji do hotela na north beach-u sva 'razpakirala', se preoblekla ter odšla ven raziskovati Miami. Če nisva spala že 40 ur, bova zdržala pa še naslednjih 5. Malo sva raziskovala in se sprehodila vse do south beach-a in nazaj. Potem pa sva hotela iti v en lokalček na kavo/pivo, kot to delajo normalni ljudje :) A glej ga zlomka, američani niso normalni. Nikjer nobenega lokalčka na plaži ali vsaj v bližini plaže. Po dolgotrajnem iskanju, sva končno našla en lokal, ki je imel stole postavljene tudi zunaj. Maja, prava kofetkarica je spila kavo, jaz pa sem spil pivo in pojedel svoj prvi ameriški burger :) V Miami-ju sva ostala 3 dni, en dan sva se odpeljala v Everglades, en dan pa na Florida Keys. Dan, ko sva odšla, sva prevozila cca 1000 km do Panama City-ja, kjer sva le prenočila. Naslednji dan pa sva prišla v Pensacolo kjer sva ostala 2 dni, nato pa nadaljevala proti New Orleans-u.


Louisiana - Child of the Mississippi

V Pensacoli sva vrnila avto in se do New Orleans-a odpravila z avtobusom. Prečkali smo zvezni državi Alabama in Mississippi in prišli v New Orleans v Louisiani. Razlog, da nisva celotne poti raje prevozila je bil, da rent-a-car družbe dodatno zaračunajo, če avto vrneš v drugi zvezni državi. Izjema sta New York in New Jersey, kjer nama ni bilo potrebno plačati 'return' takse. Pa tudi zabavno je bilo opazovati ljudi. V New Orleans-u sva kupila 3 dnevni Jazzey pass - tako, da sva se lahko po mili volji vozila z avtobusi in tramvaji. Že prvi dan zvečer sva šla v French quarter na Burbon Street. To je ulica, kjer se največ dogaja v 'The Big Easy-ju'. Polno barov z jazz glasbo in balkončki, kot jih lahko vidiš v westernih. Naslednji dan sva nekajkrat prehodila cel French Quarter, jaz pa sem dobil svoj po'boy sendvič. Nekaj dni pred odhodom v ZDA, sem videl da je šel zaradi po'boy sendviča Anthony Bourdain v New Orleans, tako, da sem ga moral poskusiti. Ni bil sicer tako dober kot ga je opisoval Anthony Bourdain, ampak ni bil slab. Zadnji dan sva šla na večerjo v Bubba Gump shrimps, ki se nama je precej bolj dopadla kot po'boy :).

Pot sva nadaljevala z vlakom proti Memphisu.


Tennessee - The Volunteer State

Pozno zvečer sva prispela v Memphis, Tennessee. The Elvis town :) Naslednji dan sva šla že zjutraj do Graceland-a ter se tam sprehajala dobre 4 ure, popoldne pa sva šla v center mesta, kjer je bila razstava avtomobilov. Malo sva poslikala nato pa šla na pivo.

Naslednji dan sva se odpeljala s taxijem na letališče in odletela v New York.


New York - The Empire State

Pristala sva na Buffalo International Airport v državi New York. Na letališču sva rentala avto, tokrat sva dobila Dodge Avengerja, ker Yarisov ni bilo več :). Odpeljala sva se do motela v bližini slapov reke Niagare. Naslednji dan sva se zapeljala do meje s Kanado ter si najprej ogledala ameriške slapove, nato pa sva šla čez mejo v Kanado in si ogledala še njihove. Kanadski so večji :) in v obliki konjske podkve. V eni izmed slik spodaj tudi piše kakšen je pretok vode. Vreme je bilo lepo, vendar je mrzlo pihalo, tako, da sva dala nase bolj ali manj vse kar sva prinesla na dopust. Kanadčani pa so se okoli sprehajali v kratkih hlačah, majicah in natikačih. Crazy canadians :) Ko sva se vrnila čez mejo, so nama za povratek zaračunali pol $ po osebi. Kanadski carinik se je pošalil, da te Američani itak za vsako stvar opalijo. Po ogledu sva si, ker sva že bila v Buffalu, privoščila Buffalo chicken wings in pivo - okusno :) Nadaljevala sva road trip čez Pennsylvanio in pozno popoldne prispela v Bridgewater New Jersey, kjer sva prespala. Naslednji dan sva prispela v motel, kjer sva imela rezervirano sobo. Motel je bil sicer v New Jersey-ju, ampak je do Manhattna na vsake 5 minut vozil shuttle, motel pa je bil precej cenejši kot katerikoli hotel na Manhattnu. Naslednje nekaj dni sva uživala v NYC, na žalost pa sta bila kip svobode in Ellis island zaprta zaradi škode, ki jo je povzročil hurikan Sandy leto poprej . Sva pa šla na Empire State building, central park, muzej narodne zgodovine, šla v Brooklyn :) ter tudi stand up show na Broadway-u. Šla sva tudi na burger in pivo v Corner bistro. Pivo se mi je precej dopadlo - McSorley's pale ale, vendar ga v Evropi zaenkrat še nisem uspel dobiti. Zadnji dan, ko sva šla na zajtrk v motelu, pa sem v preddverju srečal sodelavca, ki je ravno začenjal svoj road trip po ZDA. Mislim, da sva bila oba malo šokirana, da sva se srešala cca 8000 km od doma. To me je opomnilo, da je dopust pri koncu in se bo potrebno vrniti v realnost. Spakirala sva, šla na shuttle do Manhattna, tam na avtobus do letališča JFK in odletela nazaj v Evropo. Najprej v Pariz, nato pa v Benetke od koder sva se odpeljala nazaj v Ljubljano.

Zabavno :)